Hilde Sandvik - Konferansier Flyktningkonferansen

Deltakere i panelsamtale med konferansier Hilde Sandvik under Flyktningkonferansen 2025

Flyktningkonferansen gir rom for kritisk refleksjon

Publisert: fredag 4. april 2025
 
- Det er en enormt viktig jobb, rett og slett.
Det sier journalisten, podkasteren og samfunnsdebattanten Hilde Sandvik om hvorfor hun velger å lede RVTS Midts Flyktningkonferansen for andre år på rad.
Mer om
Aktuelt



 
Kathinka B. H​øyden
Kommunikasjonsrådgiver​​​

​​


​​​​​

Årets konferanse hadde Frykt, Mot og Håp som tema for å vise fram krigens mange ansikt. En sal fylt av engasjerte deltakere fikk innblikk i verdens flyktningsituasjon fra mange ulike ståsted, tematisert på mange ulike måter og til ulike tider i historien.​

Selv begrunner konferansier Sandvik sin tilstedeværelse slik:

- Vi lever i en verden som er stadig mer urolig og vi vet at stor tilstrømming av immigranter og flyktninger også skaper friksjon i samfunnet. Dette må vi forholde oss til og forsøke å håndtere på en god måte. Fordi hvis vi ikke får til dette, så jeg er redd for at vi river bort mye av grunnlaget for det samfunnet som jeg tenker at jeg skal leve og bo i. Derfor er dette en enormt viktig jobb, rett og slett.

Hun mener det er viktig at det også i slike sammenhenger, der det ofte kan danne seg former for ekkokamre der konsensusen er stor rundt hva som er den riktige måten å jobbe på, kommer noen utenfra og stiller de ubehagelige spørsmålene, som hun kaller dem.
- Min fordel er at jeg ser på samfunnet med andre øyne. Og jeg håper at jeg av og til kan trekke fram noe av det som kanskje er litt for direkte og litt ubehagelig også. For jeg tror ikke alt som er blitt gjort har fungert. Det er en viktig erkjennelse, i seg selv.

Vi må tenke nytt

Sandvik er dypt engasjert i flyktningspørsmålet, og ser Flyktningkonferansen til RVTS Midt som en god og viktig kilde til å holde seg oppdatert på kunnskapsfeltet. I tillegg til podkasten og foredragsvirksomheten sin, styreverv og redaktørvirksomhet, er hun  også medgründer i Support not protect, en organisasjon som jobber for at gutter med innvandrerbakgrunn også skal slippe å forholde seg til systematisk undertrykkelse og negativ sosial kontroll, og lære å stå opp for seg selv.

- Du tenker at meningsbrytning også kan være en del av løsningen, eller en måte å komme frem til nye erkjennelser på, som gjør at vi kommer oss litt videre?
- Ja, fordi vi ser at det er mer friksjon rundt oss. Politisk så dras flere mot høyresiden. Et økende antall ser på stor innvandring og stor flyktningtilstrømning som et problem, og som ikke ønsker at samfunnet skal endre seg i takt med det. Og da må en, tror jeg, også innenfor fagfeltet, stille seg selv en del kritiske spørsmål, revurdere måter å jobbe på, tenke nytt og i alle fall se seg mer i speilet. ​

Et tydelig verdigrunnlag

Sandvik håper konferansen har gitt deltakerne et rom til å reflektere i, og at de tar med seg tanker og refleksjoner tilbake på jobb og det de står i til daglig.

Hun trekker fram det å kunne være tydelig på sitt eget verdigrunnlag og det utgangspunktet en selv har, slik Aisha Wolasmal fortalte om i møte med Taliban.
- Det at hun kan snakke med Taliban, betyr ikke at hun er enig med dem. Men det å kunne nærme seg dem, og så være ekstremt tydelig på sitt eget verdigrunnlag, det er et veldig viktig poeng å ta med seg for oss alle.

Hva tar så konferansieren med seg etter konferansen?

- Jeg tenker det er viktig å fortsette diskusjonene, og forholde seg til perspektivene og problemstillingene som for eksempel Marte Heian Engdal og Aisha Wolasmal tar opp. De er eksistensielle på mange måter og viser at det er mange av oss som bakser med oss selv i møte med at verden endrer seg på grunn av kriger og konflikter. Jeg tenker også at det er viktig å adressere berøringsangsten vi har ved ulike aspekter, for eksempel det å ha forventninger til dem som kommer hit. At vi erkjenner at om vi ønsker at det norske samfunnet skal bestå, at velferdsstaten skal bestå, og det er en veldig dyr velferdsstat, så må vi ha et system som gjør at folk sosialiseres inn i samfunnet. At de sosialiseres inn i jobbsammenheng og kan betale skatt, påpeker Sandvik.​

Anerkjenner fagfolkene

Da vi snakkes igjen noen dager seinere er det flere inntrykk Sandvik ønsker å framheve, og som understreker hennes tidligere refleksjoner om hvordan vi møter flyktninger som skal fungere og bidra i samfunnet vårt.
- Det Valentina Pronina fra RVTS Midt fortalte om ukrainernes manglende tillit til staten, er noe vi må ta særdeles alvorlig som samfunn. Vi kan ikke bare tro at det kommer til å gå seg til. I tillegg var det også spesielt interessant å få belyst smerte fra så ulike ståsted som psykologspesialist Silje Endresen Reme gjorde. Det sier noe om de ulike tilnærmingene man kan ha til traumer og smerte - både sin egen og andres.
- Jeg drar hjem med en anerkjennelse av den jobben og det ansvaret som ligger på dem som sitter her ute i salen. Og legger til med den dramatiske verdenspolitiske situasjonen som bakteppe:
- Jeg synes jo disse diskusjonene er veldig spennende og interessante på absolutt alle vis. Og jeg tror at politisk, så blir dette stadig mer interessant. ​

Panelsamtale dag 1 kopi.jpg
​Foto: Jon Husby Berntsen​



Hilde Sandvik_intervju.JPG
Foto: Jon Husby Berntsen

Gjenbruk av katalogelement